Συμβουλευτική Εφήβων (Θύματα Bullying, Ενδοσχολική Βία, Διαχείριση Εφηβείας) 

Λόγω των εποχών και των γρήγορων αλλαγών πολλοί έφηβοι είναι λογικό να προβληματίζονται για πολλά γεγονότα, καταστάσεις και άτομα που υπάρχουν στο περιβάλλον τους. Ένας έφηβος στην καθημερινή του ζωή έχει να αντιμετωπίσει την σχολική του δραστηριότητα, τις κοινωνικές τους δραστηριότητες (φιλία, χόμπι, κοινωνικές επαφές) και πολύ σημαντικό τις σχέσεις του με τους γονείς του. Ένας έφηβος βρίσκεται στο στάδιο που εξερευνάει τον κόσμο και βομβαρδίζεται με πολλές πληροφορίες. Ο βομβαρδισμός πολλών πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει από προβληματισμούς έως και σύγχυση στην ψυχική υγεία του ατόμου και κατ’ επέκταση στο περιβάλλον το. Το πρωτόκολλο της ψυχολογίας μπορεί να βοηθήσει ως πλαίσιο στην αποκατάσταση των προβληματισμών του εφήβου αλλά και του κοινωνικού του περιβάλλον.

Η εφηβεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αναπτυξιακό στάδιο και η σύγχυση που πολλοί γονείς βιώνουν, συχνά σχετίζεται με την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με αυτό, σε συνδυασμό με τις ταχύτατες κοινωνικές αλλαγές που επισυμβαίνουν, επηρεάζοντας το βίωμα της εφηβείας από εποχή σε εποχή. Οι γονείς συχνά δηλώνουν μπερδεμένοι, θυμωμένοι και την αίσθηση απώλειας ελέγχου στη ζωή τους. Η συμβουλευτική είναι ο πλέον καταλληλότερος όπου οι γονείς μπορούν να περιγράψουν στους ειδικούς ψυχικής υγείας τα βιώματα άγχους, έντασης και μπερδέματος τα οποία εγείρονται από την αλληλεπίδρασή τους με τους εφήβους. Ορισμένοι γονείς βιώνουν συναισθήματα ανοίκειου φόβου ο οποίος εγείρεται από συμπεριφορές που για πρώτη φορά υιοθετούν οι έφηβοι, ενώ άλλοι αναφέρουν αγωνία παρατηρώντας συμπεριφορές, που και οι ίδιοι θυμούνται από την εφηβεία τους, με την διαφορά, ότι τώρα καλούνται να τις αντιμετωπίσουν από τη πλευρά του γονέα. Οι αλλαγές που συμβαίνουν και παράλληλα η ανάγκη για σταθερά όρια και κανόνες αλλάζουν την δυναμική της οικογένειας με έναν τρόπο που οι γονείς συχνά αισθάνονται ανέτοιμοι να διαχειριστούν. Οι αποτελεσματικοί ως τότε τρόποι διαχείρισης όπως η ενθάρρυνση, η επίδειξη της αγάπης τους ή οι δοκιμασμένοι τρόποι πειθαρχίας, δεν λειτουργούν πιά. Η ισορροπία, προκειμένου να διατηρηθεί η επικοινωνία και ζεστασιά παράλληλα με την πειθαρχία και τον έλεγχο, είναι για αυτούς η νέα πρόκληση της δεδομένης φάσης της οικογένειας. Οι γονείς λοιπόν που έχουν παιδιά στην εφηβεία έρχονται αντιμέτωποι με την λεπτή γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στην ενθάρρυνση προς αυτονόμηση, εξερεύνηση και απόκτηση εμπειριών των εφήβων και το να είναι εκεί λειτουργώντας υποστηρικτικά και κρατώντας ακόμα τα όρια.

Πολύ σημαντικό το οποίο πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η εφηβεία των παιδιών συχνά συμπίπτει με την εξίσου κρίσιμη ηλικιακή φάση των γονέων οι οποίοι διανύουν τα μέσα της ενήλικης ζωής τους. Συχνά προβλήματα που χαρακτηρίζουν αυτή τη φάση της οικογένειας και από τις δύο κατευθύνσεις (από τους γονείς προς το παιδί και από το παιδί προς τους γονείς) είναι η διαπραγμάτευση των ορίων, της επικοινωνίας, της έκφρασης των συναισθημάτων, της συνοχής και της διαφοροποίησης μέσα στην οικογένεια. Τέλος σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας η αναπτυξιακή φάση της εφηβείας είναι πολύ ενδιαφέρουσα και φέρνει στην επιφάνεια σημαντικούς προβληματισμούς σε σχέση με την σεξουαλικότητα, την επιθετικότητα και την αποκρυσταλοποίηση της προσωπικής ταυτότητας.

Όταν τα προβλήματα ξεφεύγουν από τα όρια είναι σημαντική η ενημέρωση και η βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας που ασχολούνται έχοντας εξειδικευμένη εμπειρία σε τέτοιες θεματικές.

Θέλετε να κλείσετε μια συνεδρία;

Οι συνεδρίες διεξάγονται Δια ζώσης, Online και Τηλεφωνικά
Κλείστε ραντεβού

Βρείτε βοήθεια σχετικά με

Συμβουλευτική

Δείτε περισσότερα

Επαγγελματικό και Ακαδημαϊκό προσανατολισμό

Δείτε περισσότερα

Συμβουλευτική Επιχειρήσεων (Εργασιακός Ψυχολόγος)

Δείτε περισσότερα

Ευεξία και Εξέλιξη (Χαμηλή αυτοπεποίθηση, Αυτοεκτίμηση)

Δείτε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία (Life Coaching)

Δείτε περισσότερα

Άγχος και κρίσεις πανικού

Δείτε περισσότερα

Διατροφικές διαταραχές

Δείτε περισσότερα

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία

Δείτε περισσότερα

Συμβουλευτική Ζευγαριών

Δείτε περισσότερα

Σεξουαλικό Προσανατολισμό και Σεξουαλική Ταυτότητα

Δείτε περισσότερα

Συμβουλευτική Εφήβων

Δείτε περισσότερα

Είστε ικανοί για σπουδαία πράγματα, ας τα κάνουμε να συμβούν...

+30 697 99 86 595
info@teodimpsychotherapy.com
Πτολεμαίων 27Β, Πυλαία

Φόρμα Επικοινωνίας


envelopephone-handsetmap-marker